Luosto

Pyhä-Luosto matkailualue


Pyhä-Luosto-alue sijaitsee kolmen kunnan aluella. Luostoa lähinnä oleva kuntakeskus on Sodankylä, jonne on matkaa noin 40 kilometriä.

Luoston matkailualua sijaitsee noin 90 minuutin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Naapuritunturi Pyhälle ajaa vain rinna- ja hiihto-olosuhteista Suomen eteläisimmän tunturijonon maisemissa. Lisäksi alueella on lukuisia erilaisia safareita ja aktiviteetteja. Pyhä-Luosto kansallispuisto luonto ihastuttaa kaikkina kaikkina vuodenaikoina niin päiväretkeilijöitä, vaeltajia kuin muitakin ulkoilijoita. Kansallispuisto sijaitsee aivan molempien tunturikeskusten vierellä, yhdistäen keskukset toisiinsa pitkin kuruja ja keroja. Luosto tunnetaan komeista, vanhoista männiköistä. Kuruissa ja puronvarsissa esiintyy reheviä metsiä ja jopa lehtoja.

Päivittäin auki olevassa luontokeskuksessa Naavassa saa tutustua alueen luontoon, geologiaan ja saamelaishistoriaan. Naava tarjoaa retkeilyinfoa ja siellä järjestetään luontoiltoja, konserttti ja elokuvanäyttöjä.

Ametistikaivos on maailman ainoita jalokivikaivoksia, joissa matkailijat saavat vierailla. Ametistikylpylän monitoimialtaat ja erilaiset hierontapisteet, kuntoilualueet ja saunat sekä ametistiluolan poreallas tuovat lämpöä ja rentoutta tunturiin.

Tunnettuja vuosittaisia luostolaistapahtumia ovat klassisen musiikin festivaalit Luosto Classic ja Poro Cupin osakilpailu.  

Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys Ry edistää paikallisten yritysten yhteistoimintaa, lisää kansainvälistä vetovoimaisuutta ja tunnettavuutta matkaliualueena sekä valvoo alueen matkailuyritysten ja kiinteistöomistajien yhteisiä etuja. Se pyrkii omalla toiminnallaan edistämään Lappi-strategin tavoitteita tukevan Pyhä-Luosto-strategian ja alueen meneillään olevien kansainvälisen tason aluesuunnitelmien tavoitteiden toteutumista sekä koordinoi alueella tapahtuvia kehitys- ja investointihankkeita. 

Luoston sydän

Luostolle rakennetaan kaksi liiketaloa, joiden ulkonäko on sovittu Luoston kelokylän perinnettä vsalivaan uniikkiin ilmeeseen. Ensimmäinen, vuonna 2015 käynnistyvä rakennushanke käsittää liiketiloja. Toiseen, vuonna 2016–2017 toteutuvaan rakennukseen voidaan liiketilojen lisäksi sijoittaa chalet-tyyppisiä huoneistoja. Toisen vaiheen liiketilat ja matkailukäyttöön tarkoitetut huoneistot ovat varattavissa 1.6.2015 alkaen. Molemmat kiinteistöt tarjoavat yrityksille paljon kaivattuja toimitiloja. 

 

Luoston Sydän Oy

Toimitusjohtaja Timo Seppälä

puh. 0400 505 064 

 

More info

Luoston sydän 

Tontin kaavamerkintä KL

Tontin pinta-ala: 0,4162 hehtaaria

Rakennusoikeus 1 400 kerrosneliömetriä

 

Kaksi kaksikerroksista rakennusta:

1. vaiheen liikekeskus noin 600 kerroneliömetriä. Arvioitu valmistumisaika joulukuu 2015.

2. vaiheen rakennus noin 800 kerroneliömetriä rakennusoikeus myytävänä.

Alueen maanomistaja on Metsähallitus.

Luosto 

Rekisteröityneitä yöpymisiä 80 000/vuosi

Kansainvälisisten matkailijoiden osuus 70 prosenttia

Majoituskapasiteetti 4 000 vuodepaikkaa, joista rekisteröityneitä 750

Välitön matkailutulo 18,5 miljoonaa euroa vuodessa

Tavoitteena kaksinkertaistaa rekisteröityjen yöpymisten määrä vuoteen 2020 mennessä

 

Pyhä-Luosto alue 

Rekisteröityjä yöpymisiä 140 000/vuosi

Vuodepaikkoja yli 9 000